Mikropigmentasyonda Makrofajların Rolü Nedir ? sorusunun en net cevabı makrofajların fonksiyonlarını anlamak, mikropigmentasyon uygulamalarının başarısı için hayati öneme sahiptir. Kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücreleri olan monositlerden dönüşen Makrofajlar ilk olarak fagositoz yetenekleriyle ile keşfedilmişlerdir.
Diğer Blog Yazılarımız için Tıklayınız
Makrofajların Rolü Nedir ?
Bu hücreler morfolojik özellikleri, işlevsel etkinlikleri ve yerleştikleri dokulara bağlı olarak çeşitlilik gösterirler. Morfolojik yapılarına ve bulundukları bölgeye göre İnflamasyonu azaltan, doku tamirini tetikleyen veya enflamasyonu arttıran özellikler sergileyen farklı makrofajlar bağışıklık sisteminde önemli rol oynarlar.
Makrofajlar hücre kalıntılarını, deriye enjekte edilen yabancı maddeleri, mikropları ve yüzeyinde belirli proteinlere sahip olmayan her şeyi fagositoz yetenekleri ile yutup sindirebilir ve yok edebilir.
Bu hücreler toplardamarların ve kılcal damarların duvarlarını aşarak, içinde olgunlaşıp makrofaj özelliklerini kazanacakları bağ dokusuna göç ederler. Doku makrofajları gittikleri bölgede çoğalabilirler ve kendileri gibi birçok hücre oluşturabilirler. Bunların yaşam süresi uzundur ve dokularda aylarca yaşayabilirler. Makrofajlar vücudun belirli bölgelerinde özel isimlerle anılırlar.
Örneğin; derideki makrofaj hücreleri Langerhans hücreleridir.
Makrofajlar yabancı maddelerin enjeksiyonu sonucu salınan histamin ile uyarıldıklarında, morfolojik özelliklerini ve metabolizmalarını değiştirir. Bu aşamadan sonra etkinleşmiş (aktive) makrofajlar olarak adlandırılırlar ve etkin olmadıkları dönemde taşımadıkları özellikler edinirler. Uyarılmış makrofajların fagositoz yeteneklerinde de artış olur ve deriye giren Yabancı madde olarak algıladıkları pigment kalıntılarını fagosite edip sindirip yok etmek üzere sitoplazmalarında tutarlar.
Yapılan çalışmalarda görülmüş ki; Tripan mavisi ve Çini mürekkebi gibi canlı ile bağdaşır boyalar hayvana enjekte edildiğinde makrofaj hücreleri bu boyaları fagosite ederek sitoplazmaları içinde biriktirmiş ve zaman içinde sindirip yok etmişlerdir.
Kısaca; deriye bıraktığınız pigment bir çok biyolojik reaksiyonu tetikliyor. Uygulama sırasında görülen tüm reaksiyonlar beklenen ve doğal bağışıklık sisteminin yanıtıdır. İşlemin başarısı pigmentlerin makrofajlar tarafından fagosite edilip sitoplazmalarında tutmaları ile ilgilidir. Özellikle Büyük pigment partikülleri makrofajlar tarafından yutulur ve tutulur. Küçük pigment partikülleri fagosite edilemediğinde deriden atılır. Ve uygulama alanında renk kayıplarının nedeni budur.
Yazı Sahibi: Sedef Topdağ Aksu Tıbbi Kozmetiker/ Danu Micropigment Üretici
Bu yazı, mikropigmentasyon işlemleri ve makrofajların bu süreçteki fonksiyonları hakkında derinlemesine bir anlayış sunmayı amaçlamaktadır. Okuyuculara sağlıklı ve bilinçli estetik çözümlere ulaşmalarında rehberlik etmeyi hedefleriz.